Herinneringen krijgen ‘geotag’ door ruimtelijke informatie

Algemeen Comments (0)

Specifieke herinneringen uit het langetermijngeheugen worden ondersteund door de ‘plaatscellen’ in de hersenen.

De plaatsgebonden herinneringen vormen als het ware ‘geotags’. Die ruimtelijke informatie rond een gebeurtenis blijkt vlak voor het terughalen van een herinnering weer geactiveerd te worden. Dat schrijven onderzoekers van een Duitse en twee Amerikaanse universiteiten deze week in het tijdschrift Science. Om dit te onderzoeken, vroegen de wetenschappers zeven epilepsiepatiënten met elektrode-implantaten in hun hersenen om een virtual reality-spel te spelen om meer te leren over het episodisch geheugen, dit is een onderdeel van het langetermijngeheugen waar plaatsgebonden gebeurtenissen uit het verleden worden opgeslagen. Eerdere studies toonden al aan dat in de hippocampus speciale plaatscellen zitten, die actief zijn als een dier of mens de omgeving verkent. Daarbij verbindt het brein bepaalde gebeurtenissen aan de tijd en de ruimtelijke omgeving.

Onduidelijk

Tot nu toe was het onduidelijk of de ruimtelijke functie (plaatscel) van de hippocampus samenwerkt met de geheugenfunctie om episodische herinneringen op te slaan. In andere woorden: of dezelfde groep neuronen die ruimtelijke navigatie ondersteunt, ook het episodisch geheugen helpt. De elektrode-implantaten in de hersenen bij de patiënten zorgen normaal voor vermindering van epilepsie-aanvallen, maar kunnen ook uitgelezen worden om zo te zien wat er in bepaalde delen van het brein gebeurt.

Virtuele wereld

Aan de deelnemers werd gevraagd om een virtuele wereld te verkennen en verschillende objecten op te pikken en af te leveren op verschillende plaatsen in de virtuele omgeving. Na het uitvoeren van de taak, werd de patiënten gevraagd bepaalde objecten te herinneren. Tezelfdertijd keken de onderzoekers naar welke specifieke neuronen actief werden in de hersenen van de patiënten.

Patronen

Het bleek dat wanneer de proefpersonen zich de objecten moesten herinneren, zich dezelfde patronen aftekenden in de plaatscellen als toen de persoon de objecten daadwerkelijk in het spel meemaakte.   Bron: NU.nl/Krijn Soeteman

Pin It

» Algemeen » Herinneringen krijgen ‘geotag’ door ruimtelijke...
On mei 2, 2022
By

Comments are closed.

«